Četiri medalje za đake iz Srbije na Matematičkoj olimpijadi

download (1) download

Mladi matematičari iz Srbije osvojili su četiri medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi – jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane.

U Čijang Maju, u Tajlandu, od 4. do 16. jula održana je 56. Međunarodna matematička olimpijada, na kojoj je učestovalo 577 učenika iz 104 zemlje, saopštilo je rukovodstvo ekipe Srbije.

Na ovogodišnjoj Olimpijadi učenici iz Srbije osvojili su sledeća priznanja: Aleksa Konstantinov, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu – zlatna medalja; Anđela Šarković, učenica gimnazije ”Svetozar Marković” u Nišu – srebrna medalja; Ivan Damnjanović, učenik gimnazije ”Bora Stanković” u Nišu – bronzana medalja;Ognjen Tošić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu – bronzana medalja.

Pohvale su dobili Marijana Vujadinović, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu i Aleksa Milojević, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

Uspehu članova ekipe umnogome je doprinelo i rukovodstvo ekipe: Dušan Đukić, Mašinski fakultet u Beogradu, lider ekipe, Marko Radovanović, Matematički fakultet u Beogradu, zamenik lidera ekipe, Miloš Milosavljević, gimnazija ”Svetozar Marković” u Nišu, posmatrač.

Među šest zadataka koje su učenici radili na takmičenju ove godine našao se i jedan koji je predložilo rukovodstvo ekipe Srbije, što se takođe može smatrati velikim uspehom.

Sredstva za učešće ekipe Srbije na ovogodišnjoj Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi obezbedili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kompaniji NIS. Ekipa Srbije za ovo takmičenje odabrana je posle niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije, čiji je završni stupanj Srpska matematička olimpijada, osmišljena po ugledu na Međunarodnu matematičku olimpijadu.

U odabiru zadataka za ova takmičenja, kao i u pripremama učenika, svake godine intenzivno radi oko 30 istaknutih profesora matematike. Završne dvonedeljne pripreme održane su u Beogradu i Vršcu uz značajnu podršku Matematičke gimnazije iz Beograda.

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development