Da li smo konačno prebrodili STRAH OD VAKCINA

Da li smo konačno prebrodili STRAH OD VAKCINA

Vakcinacije i dalje bolne i strasne

vakcinacija

Sudeći prema brojkama, izgleda smo konačno prebrodili strah od vakcinacije protiv gripa. U većini gradova u Srbiji, utrošeno je skoro polovina cepiva koja je nabavljana za besplatnu vakcinaciju građana.

Zbirnih podataka, koliko je građana u Srbiji vakcinisano još uvek nema, ali izveštaji iz većih gradova pokazuju da su za prve dve nedelje, koliko traje cepljenje, već potrošeno polovina nabavljenih doza. Tako u Beogradu ima skoro 45 odsto vakcinisanih, u Kragujevcu skoro 80 odsto njih, dok je u Nišu više od polovina nabavljenih vakcina već utrošeno. U Novom Sadu lekari su zadovoljni odzivom građana.

– U ovo doba godine prvo dolaze najstariji građani i osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima uključujući i šećernu bolest, kao i hroničnim bolestima bubrega ili oslabljenim imunitetom, kojima gripa može pogoršati zdravstveno stanje. Oni su već navikli, tako da su revnosni i prvi se javljaju – kažu u novosadskom domu zdravlja.

Ove godine nabavljeno je za 5.000 doza više nego prošle, tako da nam je na raspolaganju 248.256 doza vakcina, proizvođača “Sanofi Pastera” namenjenih besplatnoj zaštiti građana od gripa. Epidemiolozi savetuju da je sada pravo vreme za vakcinaciju, jer organizam ima dovoljno vremena da razvije imunitet. Virus gripa ne očekuje se da će se pojaviti u Srbiji do kraja godine, s obzirom da mu je aktivnost na niskom nivou i u Evropi.

Iako gripa nema, čekaonice su pune bolesnih građana, jer mnogi virusi u ovom periodu haraju, od respiratornih do stomačnih virusa.

Epidemiolog dr Leposava Garotić Ilić iz Zavoda za javno zdravlje Beograd kaže da više od dvesta virusa može da izazove prehladu, a sada kada počinju hladniji dani, oni se brže šire po javnom prevozu, kolektivima.

– Odrasli dobiju neku virusnu infekciju tri do pet puta godišnje, dok deca češće. Neugodne su, ali bezopasne i po pravilu se same od sebe povlače bez posledica. Trenutno dosta virusa cirkuliše, zbog kojih neki imaju temperaturu, neki ne, dok je nekima zapušen nos ili samo kašlju. Prema podacima najviše boelsnih ima u grupi od pet do 19 godina, gotovo 37 odsto – objašnjava dr Garotić Ilić.

Zato lekari savetuju da u ovom periodu treba izbegavati blizak kontakt sa ljudima koji su bolesni, ao pto je ljubljenje, grljenje, rukovanje, spavanje u istoj prostoriji. Jer, pljuvačka zaražene osobe puna je virusa, a pošto u ovom periodu godine najviše vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, infekcija se veoma brzo širi. Iz tog razloga treba da izbegavamo kontakt sa obolelima i da poradimo na jačanju imuniteta

– Kad ste bolesni, budite na distanci od drugih da ih zaštitite. Izbegavajte gužve i masovna okupljanja. Izbegavajte dugotrajno zadržavanje na javnim mestima, visečasovno čekanje u redovima, čekaonicama, prisustvovanje masovnim kongresima, skupovama, festivalima. Pokrijte nos i usta marmicom pri kašljanju i kijanju. Maramicu je neophodno baciti odmah posle upotrebe. Zbog toga se savetuju papirne maramice, a ne klasicne platnene. Ukoliko nemate maramicu pokrijte usta i nos nadlakticom, a ako kinete u dlan odmah operite ruke – savetuje dr Nevena Simović iz Doma zdravlja Niš.

izvor: blic.rs

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development