ISPRAĆENI GARDISTI

ISPRAĆENI GARDISTI

ISPRAĆENI GARDISTI Ovi momci i devojke će prestavljati Srbiju na vojnoj paradi u Mosvi

gardistiNačelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin danas su, sa vojnog aerodroma Batajnica, svečano ispratili jedinicu Garde koja će 9.maja u Moskvi prodefilovati Crvenim trgom na paradi u čast pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Ambasador Čepurin je izrazio zadovoljstvo što će paradi, na kojoj će učestvovati jedinica srpske vojske, prisustvovati i delegacija Srbije koju će predvoditi predsednik Tomislav Nikolić.

“Mi to visoko cenimo i treba da prisustvuju visoki predstavnici Srbije, jer bi bilo čudno da njih nema, pošto su naši preci, Rusi i Srbi, platili visoku cenu u Drugom svetskom ratu. Milioni naših predaka branili su slobodu i naše države”, poručio je on pred polazaka pripadnika Vojske Srbije.

Čepurin je novinarima preneo da je u razgovoru sa srpskim vojnicima čuo da im je velika čast što će učestvovati na tako velikom događaju kao što je parada u Moskvi.
“Rekli su da im je velika čast što će imati priliku da koračaju Crvenim trgom

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun planira da prisustvuje u Moskvi svečanostima povodom obilježavanja 70 godina od pobede Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, saopštio je izvor iz UN.
“Odlazak u Moskvu planiran je 8. maja. Generalni sekretar UN u Rusiji će učestvovati svečanim događajima, a povratak iz Rusije planiran je 11. maja”, saopštio je izvor iz UN.

zajedno sa drugim vojnicima. Siguran sam da će se srpska vojska predstaviti na dostojanstven način”, podvukao je Čepurin, navodeći da je učešće na paradi i velika odgovornost, jer srpski vojnici učestvuju na istorijskoj paradi, koja će najveća i najveličanstvenija u istoriji.
Prema njegovim rečima, 75 vojnika iz Srbije, među kojima i dve žene, koračaće 280 metara Crvenim trgovom.
“Svaki ruski vojnik mašta da bude general i učestvuje u paradi. Srpskim vojnicima ostvariće se ova druga želja”, kazao je ruski diplomata.
On je objasnio da je Rusija pozvala na učešće u paradi zemlje koje su učestvovale u borbi protiv fašizma, a Srbija je među tim državama u samom vrhu, pošto je u Drugom svetskom ratu učestvovala od prvog do poslednjeg dana.
Rusi i Srbi, prema njegovim rečima, vekovima su u svim ratovima bili na istoj, ispravnoj strani istorije i pobeđivali zajedno.
Čepirin je naveo da će na paradi učestvovati 15.000 ruskih i 1.300 stranih vojnika.

Ovogodišnja parada, prema njegovim rečima, organizovana je drugačije od ranijih, te na njoj neće bit veterani iz drugih zemalja.

Osim 75 gardista, u Rusiju ide po pripadnik Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i Komande za obuku sa komandantom Gardijskog bataljona potpukovnikom Vladimirom Vukajlovićem na čelu.

Ambasador Čepurin je ukazao da je u Srbiji uručivao odlikovanja veteranima od kojih sada najmlađi ima 95 godina, te bi za njih bio veliki teret putovanje na Paradu u Moskvu, pa je odlučeno da se ovaj put pozove Ministarstvo odbrane.
On je najavio da Ambsada Rusije planira da na Trgu Republike postavi video-bim preko kojeg bi bila uživo prenošena Parada u Moskvi.
U vezi toga, kako kaže, još se vode pregovori sa beogradskim vlastima i naglašvaa da očekuje da će dozvola biti data.

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development