Koje države je najteže osvojiti?

Kada uzmete u obzir površinu i položaj neke države, odnosno njenu klimu, koje vam se čine najteže za osvajanje?

osvajanje

Ovo su samo neki od najzanimljivijih odgovora.

Švajcarska

To što je okružena planinama, jedan je od glavnih razloga zašto je Švajcarska godinama van dometa osvajača. Švajcarski su još u 19. veku napravili plan pod nazivom Nacionalna tvrđava sa ciljem odbrane od osvajača, ali plan nikad nije sproveden u delo.

Nije mnogo poznato da Švajcarci imaju plan odbrane od invazije koji podrazumeva miniranje svih okolnih planina, puteva, mostova i celokupne infrastrukture koja okružuje zemlju. Ukoliko bi zaista došlo do invazije, taj plan bi osvajačima jako otežao pronalaženje novih puteva za ulazak u zemlju na ionako nepristupačnom terenu. Pored toga, Švajcarci su u planinama koji ih okružuju izgradili mnoge tunele, bunkere i male tvrđave u koje se mogu smestiti kompletne vojne divizije.

Iako Švajcarska ima samo 150.000 aktivnih vojnika, kada bi došlo do invazije, gotovo 4 miliona ljudi je momentalno spremno i osposobljeno za mobilizaciju, a još 3 miliona bilo bi spremno nakon kraće obuke. Drugim rečima, ako bi došlo do invazije na Švajcarsku, cela zemlja bi u vrlo kratkom vremenskom roku bila spremna da se bori protiv osvajača.

Novi Zeland

Novi Zeland je udaljen oko 1600 km od najbližeg kopna, odnosno Australije. Imajući to u vidu, jasno je zašto bi logistika i raspoređivanje trupa koje bi osvajale Novi Zeland bio veliki problem za osvajače.

Australija

Osvajanje Australije bi bilo teško iz sličnog razloga kao i okupacija Novog Zelanda. S obzirom na veliku površinu kontinenta, početak invazije i iskrcavanje trupa ne bi bio toliki problem, koliko kompletiranje misije. U obzir treba uzeti i visoke temperature preko leta, koje nekad dostižu i 50 stepeni Celzijusevih.

Island

Kada je u pitanju nepristupačnost, gotovo da nijedna zemlja ne može da se poredi sa Islandom. Ova država ne samo da se nalazi usred Severnog Atlantika, nego nema nijednu veliku luku u koju bi se potencijalni osvajači mogli iskrcati. Uz sve to, Island je prepun planina, polja lave i velikih glečera, koje bi bile dodatne prepreke osvajačima.

Rusija

Kako je istorija pokazala, najteže osvijiva zemlja na svetu je Rusija. Dovoljno je samo da znamo veličinu ruske teritorije i koliko bi ona zadavala muke svima koji razvijaju logistiku za osvajanje. Kada na to dodamo klimu, koju čine topla leta i hladne zime, kada se temperatura spušta nekoliko desetina stepeni ispod nule, sve vam je jasno. Ne treba smetnuti sa uma ni teren kog čine mnogi planinski venci, guste šume, ogromne močvare i velike reke.

Naravno, tu su i Rusi koji ratuju hiljadama godina i koji imaju veća iskustva u borbama od mnogih nacija.

Takođe, ne postoji dovoljno velika vojska koja bi zemlju sa tako velikom površinom mogla da drži pod kontrolom.

Ovo su samo neke države oko kojih su se vodile debate na Quora sajtu.

Koje su po vama zemlje koje je najteže osvojiti?

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development