Na korak do beskonačne energije?

Na korak do beskonačne energije?

Fuzijski reaktor srušio rekord

Dobijanje gotovo beskonačne količine čiste energije moglo bi uskoro da postane realnost zahvaljujući novom rekordu fuzijskog reaktora koji je ostvario tim američkih i britanskih naučnika.

Nuklearna fuzija, proces koji se već decenijama smatra potencijalnim izvorom beskonačne energije, identičan je reakciji fuzije koja se dešava u jezgru Sunca.

Jezgra lakših elemenata međusobno se spajaju pod dejstvom visokih temperatura, magnetnih polja i pritiska, rezultujući nastajanjem težih elemenata, prilikom čega se oslobađa velika količina energije.
loptaa
Oponašanjem sunčevih fuzijskih procesa u specijalno dizajniranim reaktorima, odnosno spajanjem atoma vodonika, naučnici su uspeli da dobiju helijum, stvarajući na taj način “čistu” energiju zahvaljujući kojoj bi jednog dana fosilno gorivo moglo da izađe iz upotrebe.

Da bi uopšte došlo do ovih reakcija, potrebno je da se superzagrejani gas – u stanju plazme – podvrge velikom pritisku koji sabija atome i dovodi do njihove međusobne reakcije.

Naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu i Fuzionog centra u Kembridžu uspeli su da postignu rekordni pritisak u reaktoru Alcktor-C Mod Tokamak, premašujući prethodni rekord za čak 15 odsto.

Zahvaljujući pritisku od 2.05 bara, što je ekvivalent pritisku na 10 metara ispod nivoa mora, istraživači su stvorili temperaturu od 35 miliona stepeni Celzijusovih, što je dvostruko više nego u Sunčevom jezgru.

To je rezultovalo stvaranjem nekoliko stotina biliona fuzijskih reakcija po kubnom metru u sekundi, piše MIT News.

Rezultati su predstavljeni na Konferenciji za fuzijsku energiju koju je Međunarodna agencija za atomsku energiju održala u Kjotou.

 

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development