Ove zamkove treba da posetite

Ove zamkove treba da posetite

Ove zamkove treba da posetite…

Građenje velikih zamkova i tvrđava koje su nastanjivali vladari i njihove porodice je bilo popularno u srednjem veku. Od tih vremena kraljeva, kraljica i dvorskih “zavrzlama” ostalo nam je bogato kulturološko nasleđe očuvano u ovim građevinama širom Evrope. Ako ste ljubitelj umetnosti, arhitekture i divnih zamkova kao iz bajki, pročitajte koje biste sve mogli da posetite i pogledajte neke od njih :

1. Praški zamak

Ogroman kompleks u samom centru Prestonice Češke, Praški zamak datira još od devetog veka i bio je tu da “posvedoči” o mnogim ključnim momentima u istoriji Evrope. I nije samo bio aktivan u srednjovekovnom dobu, jer ga je u vreme Drugog svetskog rata bio zauzeo Hitler, a video je i akciju tokom rata za nezavisnost Slovačke. Danas je dom češkoj Vladi i nastavlja da igra veliku ulogu u politici.

prag

2. Zamak Segovia 

Nalazi se u centralnoj Španiji i izgrađen je za vreme vladavine Berbera u 12. veku. Smatra se da je bio od velikog značaja za hristijanizaciju lokalnog stanovništva tog vremena, a od tada je korišćen kao zatvor i vojni koledž kralja Čarlsa III.

segovia

3. Hohenzolern dvorac

Smešten je u Nemačkoj i smatra se sedištem istoimene nemačke porodice, koja se pojavila u srednjem veku i čiji su članovi u 19. veku postali nemački carevi. Dvorac se nalazi na vrhu brda Hohenzolern na nadmorskoj visini od 855 metara nadmorske visine, a najupečatljiviji je zbog izgleda kao iz Diznijevih crtanih filmova.

Hohenzollern-Castle

4. Dvorac Šambord

Jedan od najčuvenij svetskih dvoraca nalazi se u dolini reke Loare na severozapadu Francuske. Poznat je zbog francuske varijante renesansne arhitekture koja kombinuje srednjovekovne tradicije sa klasičnim italijanskim strukturama. Šambor je najveći među dvorcima u dolini Loare, iako mu je prvobitna namerna bila da bude samo paviljon za lov kralja Fransoa I.

chateau

5. Zamak Hunjadi

Takođe poznat i kao zamak Korvin, ova građevina se nalazi u zapadnoj Rumuniji, a smatra se jednim od najvećih zamkova u Evropi. Stoji čvrsto od dana kada je izgrađen u 15. veku za Hunjadi porodicu i predstavlje je kao gostsko remek delo. Možda je najzanimljivije to što je uključen u nekoliko legendi o Vladu Cepešu, poznatijem kao grof Drakula.

hunyadi

6. Zamak Elc

Još jedna tvrđava u Nemačkoj, nalazi se u šumama i brdima između Koblenca i Trira. Izgrađen je u 12. veku od strane Elc porodice, koja i dalje nastanjuje ovaj zamak.

eltz

7. Zamak u Malborku

Mesto od istorijske važnosti nalazi se na zapadu Poljske, a u nekadašnjoj Pruskoj su ga sagradili Tevtonski vitezovi kao krstaški zamak-grad ili Ordensburg. Red mu je dao ime “Marijenburg”, što doslovno znači “Marijin zamak”. Zamak predstavlja klasična primer srednjovekovne tvrđave, kao i najveći od svih zamaka u stilu gotike od opeke. UNESKO je zamak u decembru 1997. godine proglasio lokalitetom svetske baštine pod nazivom “Zamak Tevtonskog reda u Malborku”.

malbork

8. Dvorac na ostrvu Trakai

Nije sve kako izgleda kada je reč o dvorcu na ostrvu Trakai u Litvaniji. Ogromna građevina od crvene cigle je originalno podignuta u 14. veku od strane srednjovekovnog vladara Kestutisa. Međutim, u 19. i 20. veku je skoro ceo ponovo izgrađen što su mnogi istoričari osudili. Uprkos tome, i dalje je popularna turistička atrakcija Istočne Evrope.

trakai

9. Zamak Nojšvanštajn

Nojšveštajn u bukvalno prevodu znači “novi labudov kamen”, a predstavlja nemački zamak na jugozapadu Bavarske blizu Fisena, koji je sagradio bavarski kralj Ludvig II u 19. veku. Iako nema neki istorijski značaj, svakako ima kulturološki, a čak je poslužio i kao isnpiracija za zamak iz “Uspavane lepotice”.

Nojsvanstajn

10. Spiški zamak

Nalazi se u Slovačkoj na istoku zemlje u oblasti Spiš. Podignut je na kamenom vrhu brda, a pošto je prvo bio drvena utvrda, u 12. veku je zamenjen kamenom. Veći deo ovog zamka je stradao u požaru 1780. godine i od tada je ostao ruševina. Danas se nalazi na spisku svetske baštine UNESKA.

spis

11. Dvorac Miramare

Italijanski dvorac Miramare sagrađen je u 19. veku kao poklon za Maksimilijana Habzburškog, nadvojvodu Austrije i njegovu ženu Šarlotu od Belgije – budućeg cara i carice Meksika. Gleda na tršćanski zaliv i nalazi se samo nekoliko kilometara severno od centra Trsta. Okružen je velikim parkom od 22 hektara, a specifičan je zbog sjajnih biljnih vrsta, od kojih je mnoge izabrao i doneo sam nadvojvoda kada je putovao širom sveta kao admiral austrijske mornarice.

miramare

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development