Zvonko Marković osvaja svetsku modnu scenu

Zvonko Marković osvaja svetsku modnu scenu

Zvonko Marković osvaja svetsku modnu scenu…

Zvonko Marković je prvi modni dizajner iz Srbije koji je učestvovao na prestižnoj manifestaciji- Nedelji visoke mode u Parizu, a za nekoliko dana ima reviju na Nedelji mode u Njujorku. Svaka čast!

zvonko-markovic-1

Kako je došlo do toga da baš on bude pozvan na tu čuvenu modnu manifestaciju, koja je san svih modnih dizajnera?

“Posle moje revije u Parizu , u julu 2015, počeo sam da dobijam ponude za učešće na nedeljama mode od Kine do Amerike. Međutim, tek pošto sam došao u Ameriku i sastao se sa organizatorima Nedelje mode u Njujorku, uz podršku Svetlane Horvat, predsednice Srpske nedelje mode, koja je zastupnik NYFW za istočnu Evropu, došlo je do realizacije tog projekta. Moja revija je na rapsoredu za 17. februar u 17 časova. To je preta porte kolekcija kojom ću moj rad predstaviti američkom tržišu, gde još nisam izlagao. Pored novih modela, kolekcija će sadržati i neke prepoznatljive modele koji najbolje prezentuju moj rad.”

Koje su sličnosti i razlike između nedelja mode u Njujorku i Parizu, i Nedelje mode u Beogradu, gde ste, takođe, redovno učestvovali?

“Razlika je u produkciji, u standardima koje postavljaju vrhunski strani dizajneri. Takođe, razlika je i u odnosu prema modi. U Americi i Evropi je to unosan biznis i oni vrlo retko razumeju da nas na rad podstiču kreativnost i entuzijazam, jer njih najviše pokreće novac.”

Koga očekujete u prvom redu, da li će doći Ana Vintur?

“Na reviju dovodim nekoliko jakih žena iz svetskog biznisa, kao i brojne kupce koje zanima moj rad. Trenutno mi estradna publika nije prioritet. Kad sam svoje ime formirao u Srbijii, najpre sam postao poznati dizajner, a estrada je došla kasnije. Na kraju krajeva, ona mi nikad nije bila cilj. urednicu ‘Voga’ sam upoznao pre godinu dana na reviji Žan Pol Gotjea u Parizu. Ako joj moj rad bude dovoljno dobar verovatno će ona za par godina sedeti u prvom redu moje revije. Takve ljude ne možeš kupiti i potkupiti da vas vole ili ne. Bitan je rad. Doduše, moje mišljenje je da ne mogu svima da se sviđam. I ne treba.”

Anna-Wintour-Mulberry

Kako komentarišiete činjenicu da je u Srbiji tekstilna industrija gotovo zamrla, a da s druge strane imamo nekoliko većih modnih manifestacija?

“Mi smo narod neprevaziđene kreativnosti. Takođe, starlete se množe, a kada žele da se u novinama pominju pod nekim drugim ”zanimanjem‘, najlakše je postati kreator, a za njihov posao im modna industrija ne treba, nego mesto gde će se prezentovati. Na kraju krajeva, većina njih nikad i ne bi obukla svoju garderobu.”

Nominovani ste za prestižnu internacionalnu nagradu, o čemu se radi?

“Posle revije u Parizu, gde novac ne može da vam kupi učešće, već jedino Federacija za visoku modu može da vam odobri ulaz, dobio sam sponzorstvo Francuske federacije za čipku i kožu, a nominovan sam za internacionalnu nagradu Talent Du Luxe et de la Creation, u nominaciji za originalnost. To je pokazatelj da sam na pravom putu i da je moj rad izuzetno cenjen od strane svetskih modnih stručnjaka.”

Gde se, osim u Srbiji, prodaju Vaši modeli?

“U Parizu, a nadam se da će uskoro početi prodaja i u Americi. Već sam u pregovorima sa par dizajnerskih prodavnica i nadam se da će za desetak dana biti nešto od toga i realizovano.”

Koju poznatu ličnost biste voleli da obučete? Domaću i svetsku.

“Nemam tih želja. Oblačio sam sve osobe koje su nešto značile u bivšoj Jugoslaviji: Severinu, Brenu, Čolu, Cecu… Voleo bih da radim turneju zvezde kao što je Kajli Minog.”

Šta planirate nakon nedelje mode u Njujorku?

“Uveliko pripremam reviju za sledeću Nedelju visoke mode u Parizu i sva moja energija je usmerena na taj projekat. Teško je nadmašiti moju poslednju prezentaciju i zato moram da budem fokusiran da to uspem.”

Kada ćete svoje modele predstaviti modnoj publici u Beogradu?

“Ne planiram i ne vidim potrebu za tim. Beograd je moj voljeni grad, ali organizovati reviju u Beogradu je meni teže nego bilo gde u svetu. Nemam energije da se sad s tim nosim. Sad smatram da je to izgubljena energija u odnosu na rezultate koji se u Beogradu mogu postići.”

Uživajte u reviji Zvonka Markovića na Nedelji mode u Parizu:

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development